Wat is relatietherapie

EFT (Emotionally Focused Therapy) is een vorm van relatietherapie die erop gericht is om de veiligheid in de relatie, het onderliggende vertrouwen in elkaar en de emotionele verbinding te herstellen of te verbeteren. In EFT gebruiken we de emoties als ingang om onszelf en de ander beter te begrijpen en in te voelen. We richten ons op de onderliggende gevoelens van meer aan de oppervlakte liggende emoties, tot waar deze zijn oorsprong vinden. We gaan zien dat de ogen van onze geliefden een spiegel zijn waarin we ons zelfbeeld gereflecteerd zien. Op dit niveau leer je naar elkaar toe uit te spreken wat je voelt en wat je nodig hebt. Onder boosheid zit vaak veel pijn. Pas wanneer je kunt zeggen wat jou pijn doet of waar je behoeften liggen kan de ander iets voor je betekenen. De ander kan troost geven, steun of geruststelling, maar dat kan pas als je niet alleen maar boos bent, maar juist je kwetsbare gevoelens durft te tonen. In de therapie verhelderen we de negatieve interactiepatronen die tussen jullie zijn ontstaan en stap voor stap wordt ieders aandeel hierin verkend en wordt gezocht naar de uitweg. Als je kan zien dat niet je partner maar deze negatieve interactiecirkel jullie gezamenlijke probleem is, dan ontstaat er meer ruimte voor een nieuwe manier van omgaan met elkaar.

Wanneer je op deze manier de patronen meer inzichtelijk krijgt en bij de diepere lagen van je emoties en gevoelens komt, tot bij de bron van de pijn, ben je beter in staat om elkaar te begrijpen en aan te voelen, de ander emotioneel toe te laten, je op de emotionele behoeften van de ander af te stemmen en elkaar te steunen. En in deze diepere laag van je zijn kan je je weer van hart tot hart met elkaar verbinden en de liefde kan weer bloeien! Wat onmogelijk leek wordt weer mogelijk en er worden oplossingen gevonden voor problemen die voorheen onoplosbaar leken.

EFT is de meest onderzochte vorm van relatietherapie en bewezen effectief.

Mijn wijze van begeleiden integreert ook aspecten van (interpersoonlijke, relationele en emotionele) mindfulness en focussen (ervaren van emoties en gevoelens in het lichaam) wanneer die helpend zijn om dichter bij jezelf te kunnen komen, om te kunnen bewegen van hardheid naar zachtheid, van oppervlakkige naar diepere lagen, en daar te durven zijn. Om ruimte en innerlijke rust te creëren daar waar dat nodig en heilzaam is.

Informatie of afspraak?

Wil je meer informatie of een afspraak maken? Neem dan gerust contact op.