Mindfulnesstraining Zwolle (MBSR) – Lid VMBN

Mindfulnesstraining (Mindfulness Based Stress Reduction) is een praktische en effectieve aandachttraining in Zwolle, die erop gericht is om met meer aandacht te zijn in het hier en nu. Meer aandacht te hebben voor en in ieder moment meer bewust aanwezig te zijn bij alles wat zich aandient in je leven.

De training maakt je meer opmerkzaam op gedachten, gevoelens en lichamelijke gewaarwordingen en hoe deze elkaar onderling beïnvloeden. Hierdoor krijg je meer zicht op je automatische patronen en zult meer ruimte gaan ervaren om deze vanuit keuzevrijheid te doorbreken in plaats van je er langer door te laten leiden. De geest wordt rustiger, je kunt je beter concentreren en je kan gemakkelijker ontspannen. Door een hogere mate van bewustwording kun je je eigen grenzen beter bewaken en kan je beter omgaan met stress. Kortom, je neemt meer verantwoordelijkheid voor en geeft bewuster richting aan je leven.

Dit hele proces wordt benaderd vanuit een open, milde, vriendelijke en niet-oordelende houding naar jezelf en de ander.

Naast mijn opleidingsachtergrond is het voor mij tegelijkertijd een bewuste keuze om het wetenschappelijk onderzochte programma, zoals ontwikkeld door J. Kabat-Zinn (zie achtergrond en onderzoek) zowel inhoudelijk als in het  acht wekelijks programma te volgen. Er is een sterke inhoudelijke opbouw en relatie tussen de diverse onderdelen en de acht weken is minimaal nodig om echt naar het ervaringsniveau te kunnen gaan. Juist door het ervaren in de tijd, ontdekken deelnemers dat er als vanzelf, van binnenuit, werkelijk iets gaat veranderen.

De mindfulnesstraining wordt gegeven in Zwolle, in kleine groepen van zes tot acht deelnemers waardoor er veel persoonlijke aandacht is en intensieve begeleiding afgestemd op de groep en op jou individueel. De training bestaat uit acht wekelijkse bijeenkomsten van 2½ uur plus een hele oefendag (in stilte) na week 6 van het programma. Tijdens de bijeenkomsten worden verschillende oefeningen gedaan zoals de bodyscan (lichaamsbewustzijnsoefening), bewegen in aandacht en wordt het zitten in aandacht (mindfulnessmeditatie) geleidelijk opgebouwd. Er wordt uitgebreid aandacht besteed aan thema’s zoals herkennen van automatische patronen en reacties, omgaan met stress, grenzen, zelfzorg en communicatie. Daarnaast is er gelegenheid tot het uitwisselen van ervaringen met andere deelnemers.

Naast de wekelijkse bijeenkomsten is het de bedoeling dat je thuis oefeningen doet in aandacht en bewustzijn, aan de hand van een werkboek en digitale bestanden. Naast bovengenoemde oefeningen zijn er praktische opdrachten waarmee je oefent tijdens je dagelijkse activiteiten. Want uiteindelijk gaat het er natuurlijk om, om  mindfulness  in alle aspecten van je leven te kunnen integreren.

Met mindfulnesstraining lever je een actieve bijdrage aan je gezondheid en kwaliteit van leven!

Agenda trainingen, locatie, kosten en verdere informatie kun je vinden onder Agenda en praktische zaken.
Als je wel graag zou willen deelnemen maar de kosten een probleem voor je vormen, verzoek ik je hierover contact met mij op te nemen. Er is vast een oplossing mogelijk.

Informatie of afspraak?

Wil je meer informatie of een afspraak maken? Neem dan gerust contact op.